Frequently Asked Interview Questions | 10 Job Interview Questions | Mechanical Engineering Test Questions

Frequently Asked Interview Questions in Mechanical Job Interviews

01-Interview-Questions-For-Mechanical-Engineer-Interview-Questions-Mechanical-Engineer-Frequently-Asked-Interview-Questions.jpg

1. A hollow shaft of same cross-section area as solid shaft transmits | Frequently Asked Interview Questions

A. Same torque

B. Less torque

C. More torque

D. Unpredictable

Answer:

B. Less torque


2. In a cantilever beam, maximum deflection occurs at where | Frequently Asked Interview Questions

A. Bending moment is zero

B. Bending moment is maximum

C. Shear force is zero

D. Slope is zero

Answer:

A. Bending moment is zero


3. In a rectangular beam, when width, depth and length are doubled, the bending stress will be

A. Shall remain unchanged

B. Shall be doubled

C. Shall become ¼ th

D. Shall be halved

Answer:

C. Shall become ¼ th


4. In an I –section beam, the bending moment is resisted mainly by | Frequently Asked Interview Questions

A. Flanges only

B. Web only

C. Both by flanges and web

D. None of the above

Answer:

B. Web only


5. In internal combustion (I.C.) engines, combustion of fuel takes place in

A. Outside the cylinder

B. Inside the cylinder

C. Not in the cylinder

D. None of the above

Answer:

B. Inside the cylinder


6. Power available at the shaft of an I.C engine is known is | Frequently Asked Interview Questions

A. Brake horse power

B. Indicated horse power

C. Net indicated horse power

D. Pumping power

Answer:

A. Brake horse power


7. In internal combustion engine piston the maximum temperature occurs at

A. Ring section

B. Gungeon pin

C. Bottom centre

D. Top centre

Answer:

A. Ring section


01-Mechanical-Engineering-Certificate-Exam.jpg

8. A two-stroke engine is generally preferred to a four-stroke engine because

A. It offers low fuel consumption

B. It gives lesser shocks and vibrations

C. It can be easily started

D. It has smaller size for the same output.

Answer:

D. It has smaller size for the same output.


9. During idling process, a petrol engine requires | Frequently Asked Interview Questions

A. Lean mixture

B. Rich mixture

C. Variable mixture

D. None of above

Answer:

A. Lean mixture


10. Cavitation in a pipe will begin when

A. Pressure at any location reaches pressure equal to the saturated vapour pressure of liquid

B. Pressure becomes more than critical pressure

C. Flow is increased

D. Pressure is increased

Answer:

A. Pressure at any location reaches pressure equal to the saturated vapour pressure of liquid


11. Capillary action of liquid is due to the | Frequently Asked Interview Questions

A. Viscosity of liquid

B. Cohesion of liquid particles

C. Surface tension

D. Adhesion of liquid particles on the surface

Answer:

B. Cohesion of liquid particles


12. In one ton refrigeration machine, the term “one ton” implies

A. One ton refrigerant is used

B. One ton water can be converted into ice

C. One ton ice when melts from and at 0oC in 24 hours, the refrigerating effects is equivalent to 3000 kcal/hour

D. None of the above

Answer:

C. One ton ice when melts from and at 0oC in 24 hours, the refrigerating effects is equivalent to 3000 kcal/hour


01-Mechanical-Engineering-Written-Test-Questions.jpg

13. In a refrigeration cycle, the moisture content is to be removed before it enters into which system

A. Cold side of system

B. Evaporator

C. compressor

D. condenser

Answer:

B. Evaporator


3 comments

Leave a Reply