Interview Questions On Strength of Materials | Questions Asked in Mechanical Engineering Interview

Here in this article, check the interview questions on Strength of Materials and questions asked in Mechanical Engineering interview panels.

3 comments
88 / 100

Interview Questions On Strength of Materials

01-freshers interview tips-personal interview-job interview-interview questions-Interview Questions On Strength of Materials

Interview Questions On Strength of Materials and Questions Asked in Mechanical Engineering Interview

Check out the interview questions on Strength of Materials and their answers in Mechanical Engineering interview panels in this post.

1. Can anybody please provide any link to calculate force required to bend a metal sheet into pipe? or describe how is it calculated?

It depends upon the thickness of sheet and required diameter to be formed from the sheet.

2. A bearing designated as 6205 , what is it’s bore diameter:

Generally for bearing bore diameter is 5 times the last number in its designation i.e. for designation 6205, Bore diameter should be 25.

3. Where half nut is used

The half nut is used in lathe. In this half nut mechanism, nut is engaged during the thread cutting operation, and it connect carriage and lead screw. It having 2 portion, one half is fixed and one is movable.

4. Why the rail is in the form of I-beam? | Interview Questions on Strength of Materials

It’s flexural rigidity is high and it’s cross section consumes low metal.

5. Aluminium foil used for cooking food and storage, has one shiny surface and one dull surface. Which surface side be on the outside when the food wrapped for baking and freezing respectively.

  1. Shiny side, shiny side
  2. Dull side, dull side
  3. Shiny side, dull side
  4. Dull side, shiny side

Answer:

Dull side, Shiny side

Reason:

  • The shiny surface of foil loses heat through radiation much faster than the dull surface.
  • When the food baked shiny surface kept inside, so the heat kept inside and not to leave.
  • When the food freeze shiny surface kept outside, so the loss of heat radiated faster which keeps the food in cool.

6. What is the difference between pressure and stress? | Interview Questions on Strength of Materials

When the force or load acting on the fluid (pneumatic or hydraulic) per unit area is known as PRESSURE.. Its purely subjected to fluids.

When the force or load acting on the object (solid) within the elastic limit of an object creates internal resistance to resist the apply load. This internal resistance is known as STRAIN per unit area of that object. Its mainly subjected to solids.

7. Is there any rake angle in blade? which used to shave the beard ?

It consists of negative rake angle.

8. Stress strain diagram for fluid | Interview Questions on Strength of Materials

Parallel line horizontal to stress axis.

9. What’s the range of poisson’s ratio of a stable material?

Theoretical values are — -1 to 0.5

Practical values are — 0 to 0.5

10. Why 220 V A.C. is more dangerous than 220 V D.C

  1. The D.C. attracts
  2. Peak voltage for A.C. is much larger
  3. The body offers less resistance to A.C.
  4. Due to some other reasons

Answer:

Peak voltage for A.C. is much larger

Reason:

D.C. = 220 volt

A.C. = 1.414 x 220 volt

11. What is the difference between limit of proportionality and elastic limit | Interview Questions on Strength of Materials

Up to the limit of proportionality stress is directly proportional to strain, which follows hooke’s law, elastic limit is the limit for elasticity of material.

12. In a uniform bar supported at one end in position, the maximum stress under self weight of bar shall occur at

  1. Middle of bar
  2. Supported end
  3. Bottom end
  4. None of the above

Answer:

Supported end

Explanation:

The stress due to self weight is not constant. It increases with the increase of distance from the lower end.

Deflection due to self weight = wl/2AE.

If you consider the bottom end, then Deflection = w/2AE, where l is negligible

If you consider the top end, then Deflection = wl/2AE,

from this above illustrations, we know that deflection is higher in top end. So the stress is more in that region.

13. The formulae adopted for IS code is based on | Interview Questions on Strength of Materials

  1. Straight line formula
  2. Rankine’s formula
  3. Euler’s formula
  4. Secant formula

Answer: 

Secant formula

Explanation:

The proper formula is Secant. Since up to the proportionality limit, we get modulus of elasticity. We get secant modulus of elasticity up to the lower yield point, and tangent modulus above that. IS code has a tangent modulus, as do all the others listed above.

14. The maximum hoop stress occurring in a conical tank, when the tank is

  1. Full
  2. Half
  3. Quarter
  4. Three quarter

Answer:

Quarter

Explanation: 

Tanks with Conical Bottom

Let θ be semi-vertex angle Consider a point in the conical part at a depth h below the free water surface.

Hoop Stress Fx = Pd/2t

Fx = PR/t

Fx = wbh/(2t cos θ)

15. A static load is mounted at the centre of a shaft rotating at uniform angular velocity. This shaft will be designed for

  1. The maximum compressive stress (static)
  2. The maximum tensile stress (static)
  3. The maximum bending moment (static) 
  4. Fatigue loading

Answer:

Fatigue loading

Explanation:

Since fatigue is highly sensitive to stress, it is critical to ensure the accuracy of load and stress calculations in fatigue engineering. The magnitude and distribution of stresses induced by applied loads provide information for fatigue analysis as well as expose design flaws.

16. A rod of length L and diameter D is subjected to a tensile load P. Which of the following is sufficient to calculate the resulting change in diameter?

  1. Young’s modulus
  2. Shear modulus
  3. Poisson’s ratio
  4. Both Young’s modulus and shear modulus

Answer:

Both Young’s modulus and Shear modulus

Explanation:

Young’s modulus is used to measure longitudinal strain, and poisson’s ratio is used to calculate transverse strain. The equation E = 2G(1+μ) is used to calculate shear modulus.

17. A test specimen is stressed slightly beyond the yield point and then unloaded. Its yield strength will | Interview Questions on Strength of Materials

  1. Decrease
  2. Increase
  3. Remains same
  4. Becomes equal to ultimate tensile strength

Answer:

Increase

Explanation:

stress-strain-curve-to-calculate-yield-strength-after-unloading

18. If the value of Poisson’s ratio is zero, then it means that

  1. The material is rigid
  2. The material is perfectly plastic
  3. There is no longitudinal strain in the material
  4. The longitudinal strain in the material is infinite

Answer:

The material is rigid

19. When a nut is tightened by placing a washer below it, the bolt will be subjected to | Interview Questions on Strength of Materials

  1. Compression only
  2. Tension only
  3. Shear only
  4. Compression and Shear

Answer:

Tension

20. During tensile-testing of a specimen using a universal testing machine, the parameters actually measured include | Interview Questions on Strength of Materials

  1. True stress and True strain
  2. Poisson’s ratio and Young’s modulus
  3. Engineering stress and Engineering strain
  4. Load and Elongation

Answer:

Load and Elongation

3 comments on “Interview Questions On Strength of Materials | Questions Asked in Mechanical Engineering Interview”

Leave a Reply