Mechanical Job Interview Questions and Answers

This article addresses the top 26 frequently asked Job Interview Questions And Answers during a job interview that you might encounter in a job interview for an entry-level mechanical engineering position. The given list of questions is categorized in three parts.

First, each question is briefly explained. Next, an example of a sample answer to that question is provided. Finally, at the bottom of this article there are some generic answers for you to use as a template for your own answers to these questions.

They emphasize the basic skills and abilities needed to do the job. Your answers should stress your ability to apply these skills.

01-Job Interview Questions And Answers-Interview-Brain-Teasers-Interview-Body-Language-Interview-Basic-Question-Interview-Book.jpg

1. Normalizing operation is carried out in

a) Water

b) Oil

c) Air

d) Furnace

Ans.: c) Air

2. The main purpose of heat treatment of steels is to change the

a) Chemical composition

b) Mechanical properties

c) Surface finish

d) Physical properties

Ans.: b) Mechanical properties

3. Which of the following is a non-destructive test

a) Impact test

b) Charpy test

c) Cupping test

d) Radiography test

Ans.: d) Radiography test

4. Polymerization is associated with

a) Stainless steel

b) Cast iron

c) Thermoplastic

d) Duralumin

Ans.: c) Thermoplastic

5. The material of pattern in the investment casting is

a) Resin

b) Sand

c) Wax

d) Wood

Ans.: c) Wax

6. Shell moulding process requires

a) Wooden pattern

b) Plastic pattern

c) Sand pattern

d) Metal pattern

Ans.: d) Metal pattern

7. Liquid nitrogen containers can be made from

a) Ferritic stainless steel

b) HSLA steel

c) Titanium

d) Austenitic stainless steel

Ans.: d) Austenitic stainless steel

8. Stretching of rolled rings is done to

a) To meet dimensional requirement

b) To relieve stresses

c) To introduce stresses

d) To improve finish

Ans.: b) To relieve stresses

01-Interview-Guide-Interview-General-Questions-Interview-Guidelines.jpg`

9. During manufacturing of spring, the coiling pitch is assumed to be larger than specified pitch by

a) 5-8%

b) 10-12%

c) 2-5%

d) none

Ans.: a) 5-8%

10. Metric thread have included angle:

a) 60°

b) 55°

c) 30°

d) None

Ans.: a) 60°

11. Which part of the cutting tool is prone to crater wear

a) Flank

b) Face

c) Shank

d) Base

Ans.: b) Face

12. The crater wear of a cutting tool is due to

a) Chemical action of the coolant

b) Excessive heat generated during cutting operation

c) Rubbing of tool against the work piece

d) Abrasive action of the chip

Ans.: d) Abrasive action of the chip

13. Crater wear is predominant in

a) Carbon tool steels

b) Tungsten carbide tools

c) High speed steel tools

d) Ceramic tools

Ans.: b) Tungsten carbide tools

14. Identify the single point cutting tool

a) Milling cutter

b) Hacksaw blade

c) Grinding wheel

d) Cutting tool used in a slotting machine

Ans.: d) Cutting tool used in a slotting machine

15. The angle between the tool face and the plane parallel to the base of the cutting tool is called

a) Lip angle

b) Cutting angle

c) Rack angle

d) Shear angle

Ans.: c) Rack angle

16. In metal cutting operation, the cutting angle is defined as the angle

a) between the flank and the horizontal machined surface

b) between the shear plane and the direction of tool travel

c) between the face of tool and the line tangent to the machined surface at the cutting point

d) between the tool face and the ground end surface of flank

Ans.: c) between the face of tool and the line tangent to the machined surface at the cutting point

17. The angle between the face and the flank of the single point cutting tool is known as

a) Rack angle

b) Clearance angle

c) Lip angle

d) Point angle

Ans.: b) Clearance angle

18. Cutting tool may be provided with large positive rack angle to

a) Have a better heat dissipation

b) Avoid rubbing with the finished surface

c) Increase the strength of cutting edge

d) Reduce the magnitude of cutting forces

Ans.: d) Reduce the magnitude of cutting forces

19. Single point thread cutting tool should ideally have

a) Zero rack angle

b) Positive rack

c) Negative rack

d) Normal rack

Ans.: a) Zero rack angle

20. With an increase in nose radius of single point cutting tools

a) Tool life increases

b) Excessive heat is generated

c) Surface finish deteriorates

d) Cutting speeds have to be kept small

Ans.: a) Tool life increases

21. Tool signature

a) Is a pictorial view of the tool

b) Outlines the orthographic projection of the tool

c) Represents complete specification of the tool

d) Is a numerical method of tool identification

e) Indicate life of tool

Ans.: d) Is a numerical method of tool identification

22. The cutting speed of a tool refers to

a) Revolution made by the tool in a specified time

b) Revolutions turned by the job in a specified time

c) Distance travelled by the tool in one revolution of the job

d) Rate at which cutting edge of the tool passes over the surface of work piece

Ans.: d) Rate at which cutting edge of the tool passes over the surface of work piece

23. Which is not the primary function of coolant in a metal cutting operation

a) To cool the tool and work piece and conduct the heat generated

b) To improve the cutting action

c) To help in giving bright shining surface to the job

d) To reduce the friction at the cutting point

Ans.: a) To cool the tool and work piece and conduct the heat generated

24. Choose the coolant that would be most appropriate for light cuts on aluminum alloys

a) Kerosene

b) Mineral oil

c) Soluble oil or emulsions

d) Straight fatty oil

Ans.: a) Kerosene

01-Interview-Job-Tips-Interview-Job-Weakness-Interview-Job-Strength-Interview-Job-Offer.jpg

25. Tool life may be measured by the

a) Total time the tool has been in contact with the job

b) Quantity of material removed between the total sharpening

c) Number of work pieces machined between tool sharpening

d) Time for the flank wear to reach a certain dimension

e) Any one of the above

Ans.: e) Any one of the above

26. The tool life is influenced maximum by

a) Cutting speed

b) Tool material and geometry

c) Cutting fluid

d) Surface conditions of the workpiece

e) Skill of the operator

Ans.: a) Cutting speed

Leave a Reply