Mechanical Design Engineer Interview Questions

Examining these Mechanical Design Engineer Interview Questions might enable you to pick competent applicants with the proper design engineering abilities for your firm.

There are many ways to get into an interview with a company that is looking for a Mechanical Design Engineer. The most frequent way is through networking, knowing someone who knows someone and working your way up from an internship position.

Another way to get in touch with recruiters at these companies is through LinkedIn search and applying directly to the company website. There are also other sites such as Ziprecruiter, Indeed, Simplyhired and Monster where you can post your resume to particular jobs.

What is a job interview without some tough questions? You may hear standard questions like “what are your strengths and weaknesses?” or “where do you see yourself in five years?” But if you’re applying to a top-level engineering position, expect the unexpected.

#1 What type of deodorant do you use?

#2 What would you do if the product failed?

#3 If your boss told you that he was going to fire one of your teammates, how would you

01-Mechanical Design Engineer Interview Questions-Basic-Mechanical-Engineering-Questions.jpg

(1) Pitot tube is used for measurement of

(a) Pressure

(b) Temperature

(c) Discharge

(d) Velocity

Ans.: (d) Velocity


(2) Slow plastic deformation of material under constant stress is

(a) Creep

(b) Fatigue

(c) Endurance

(d) Elastic deformation

Ans.: (a) Creep


(3) Mass balancing is done to

(a) Avoid flutter

(b) Increase bending stress

(c) Reduce drag

(d) Distributing mass on control surface

Ans.: (a) Avoid flutter


(4) Short columns are preferred over long columns from

(a) Strength consideration

(b) Buckling consideration

(c) Weight consideration

(d) None of the above

Ans.: (b) Buckling consideration


(5) Centre of pressure of an aerofoil with an increase of angle of attack will

(a) Move forward

(b) Move backward

(c) Not move

(d) None of the above

Ans.: (a) Move forward


(6) Thermal efficiency of a gas turbine plant as compared to diesel engine plant

(a) Higher

(b) Lower

(c) Same

(d) May be higher or lower

Ans.: (a) Higher


(7) A closed cycle gas turbine works on

(a) Carnot cycle

(b) Rankine cycle

(c) Joule cycle

(d) Atkinson cycle

Ans.: (c) Joule cycle


(8) A bolt of uniform strength can be developed by

(a) Keeping the core dia of threads equal to the dia of unthreaded portion of bolt

(b) Keeping the core dia of threads smaller than the dia of unthreaded portion of bolt

(c) Keeping the nominal dia of threads equal to the dia of unthreaded portion of bolt

(d) None of the above

Ans.: (a) Keeping the core dia of threads equal to the dia of unthreaded portion of bolt


01-Careers-Mechanical-Engineering.jpg

(9) Stress concentration factor is defined as ratio of

(a) Max stress to endurance limit

(b) Nominal stress to endurance limit

(c) Max stress to nominal stress

(d) Nominal stress to max stress

Ans.: (c) Max stress to nominal stress


(10) Principle effect of humidity is

(a) Corrosion

(b) Leaking from sealed enclosures

(c) Permanent set of packing and gaskets

(d) Differential contraction of metal parts

Ans.: (a) Corrosion


(11) Backlash is

(a) Sum of the clearance of two gears

(b) Mutual play between two gears

(c) Amount by which the width of a tooth space exceeds the thickness of the engaging tooth on pitch circle

(d) Any of the above

Ans.: (c) Amount by which the width of a tooth space exceeds the thickness of the engaging tooth on pitch circle


(12) Teflon is used for bearings because of

(a) Low co-efficient of friction

(b) Better heat dissipation

(c) Smaller space constraint

(d) All of the above

Ans.: (a) Low co-efficient of friction


(13) When two elastic bodies collide with each other

(a) Two bodies will momentarily come to rest after collision

(b) The two bodies tend to compress & deform at the surface of contact

(c) Two bodies begins to retain their original shape

(d) All of the above

Ans.: (d) All of the above


(14) Antifriction bearings are

(a) Thick lubricated bearing

(b) Thin lubricated bearing

(c) Ball & roller bearing

(d) Plastic bearing

Ans.: (c) Ball & roller bearing


(15) What is Hertzian stress?

(a) Tensile stress on inner surface of cylinder

(b) Bending stress on two contact surface

(c) Contact stress on two contact surfaces

(d) Shear stress on two contact surfaces

Ans.: (c) Contact stress on two contact surfaces


01-Fluid-Mechanics-Interview-Questions-And-Answers.jpg

(16) Mohr’s circle can be used to determine following stress on inclined surface

(a) Principal stresses

(b) Normal stresses

(c) Maximum shear stresses

(d) All of the above

Ans.: (a) Principal stresses


(17) What size of material required for making rolled threads?

(a) Pitch diameter

(b) Root diameter

(c) Major diameter

(d) None

Ans.: (a) Pitch diameter


Leave a Reply