Mechanical Questions | Mechanical Engineering Interviews

01-job-interview-techniques

1. Draft on pattern means

b) Allowance for machining

c) Locating pad

d) Compensate for stripping

e) Compensation for shrinkage

Ans.: d) Compensate for stripping

 

2. Slag inclusion in the casting is a

a) Surface defects

b) Internal defect

c) Crack

d) Notch

Ans.: a) Surface defects

 

3. Fettling is an operation performed

a) Before casting

b) After casting

c) During casting

d) After heat treatment

Ans.: b) After casting

 

4. Sprue in casting refers to

a) Gate

b) Runner

c) Riser

d) Vertical passage

Ans.: d) Vertical passage

 

5. Severe quenching can cause

a) Blow holes

b) Warping

c) Inclusions

d) Non of them

Ans.: b) Warping

 

6. Casting defects caused by the molten metal is

a) Blow holes

b) Swell

c) Scab

d) All of the above

Ans.: d) All of the above

 

7. Forming operation which does not involve rotation of work piece is

a) Spinning

b) Thread rolling

c) Ring rolling

d) Upsetting

Ans.: d) Upsetting

 

8. In hot working process

a) Poor surface finish is produced

b) Scale formed

c) Close tolerance is difficult to maintain

d) All of the above

Read More Info Regarding This Post :   Metallurgy Interview Questions And Answers | Metallurgy Interview Questions | Metallurgy Interview

Ans.: d) All of the above

 

9. Swaging is an operation of

a) Extrusion

b) Forging

c) Casting

d) Rolling

Ans.: b) Forging

 

10. Age hardening is related with

a) Stainless steel

b) Duralumin

c) Gun metal

d) Cast iron

Ans.: b) Duralumin

 

11. Foundry crucible is made of

a) Stainless steel

b) Mild steel

c) Lead

d) Graphite

Ans.: d) Graphite

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

12. A 1000 tonne press implies that

a) The weight of press is 1000 tonne

b) The press can handle works weighing up to 1000 tonne

c) It can exert pressure up to 1000 tonne

d) Its turn over in a day is 1000 tonne

Ans.: c) It can exert pressure up to 1000 tonne

 

13. The transistor is made of

a) Silver

b) Germanium

c) Copper

d) Cast iron

Ans.: b) Germanium

 

14. Pre heating is essential in welding of

a) High speed steel

b) German steel

c) Stainless steel

d) Cast iron

Ans.: a) High speed steel

 

15. Spring back phenomenon occurs in

a) Forging

b) Hot penning

c) Spinning

d) Bending

Ans.: d) Bending

 

16. Wire is made by

Read More Info Regarding This Post :   Frequently Asked Interview Questions | 10 Job Interview Questions | Mechanical Engineering Test Questions

a) Drawing

b) Forging

c) Rolling

d) Casting

Ans.: a) Drawing

 

17. Greater forging capacity is achieved with

a) Mechanical press

b) Power hammer

c) Hydraulic press

d) Non of them

Ans.: c) Hydraulic press

 

18. Turbine rotor is made by

a) Rolling

b) Sand casting

c) Forging

d) Extrusion

Ans.: b) Sand casting

 

19. Which of the following welding process uses consumable electrodes

a) TIG

b) MIG

c) Thermit

d) Laser

Ans.: b) MIG

 

20. The phenomenon of weld decay occurs in

a) Cast iron

b) Brass

c) Bronze

d) Stainless steel

Ans.: d) Stainless steel

 

21. The crystal structure of alpha iron

a) BCC

b) FCC

c) HCP

d) Cubic

Ans.: a) BCC

 

22. The hardest known material is

a) Ceramic

b) High speed steel

c) Cemented carbide

d) Diamond

Ans.: d) Diamond

 

23. Which of the following is the most ductile material

a) Lead

b) Copper

c) Mild steel

d) Vanadium

Ans.: a) Lead

 

24. Brinell hardness tester uses a hardened steel ball of size

a) 1 mm

b) 5 mm

c) 10 mm

d) 15 mm

Ans.: c) 10 mm

 

Read More Info Regarding This Post :   Mechanical Engineer Job Interview Questions

25. Trimming process is associated with

a) Polishing of metals

b) Machining

c) Electroplating

d) Forging

Ans.: d) Forging

Sending
User Review
( votes)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *