01-Mechanical comprehension reasoning test - free online mechanical aptitude test questions with answers

Mechanical Comprehension Reasoning Test | Free Online Mechanical Aptitude Test Questions With Answers

 

01-Comprehension reasoning test - FREE ONLINE MECHANICAL APTITUDE TEST QUESTIONS WITH ANSWERS

COMPREHENSION REASONING TEST

Need to prepare for Mechanical comprehension reasoning test? Below we mention some sample questions for your reference which may useful in real exams. Comprehension reasoning test improves the student capabilities to assess your understanding and comprehension skills.

1. Device used for holding and guiding the tool in drilling, reaming and tapping operation is

a. Jig

b. Fixture

c. Templates

d. Both A & B

Answer:

a. Jig


2. Internal gear cutting operation is performed by

a. Milling

b. Shaping with rack cutter

c. Shaping with pinion cutter

d. Hobbing

Answer:

c. Shaping with pinion cutter


3. Match the following Nontraditional machining processes with the corresponding material removal mechanisms

Machining process Mechanisms

a. Chemical machining                             1. Erosion

b. Electro chemical machining                  2. Corrosive reaction

c. Electro discharge machining                 3. Ion displacement

d. Ultrasonic machining                            4. Fusion and Vaporization

a. A2 B3 C4 D1

b. A2 B4 C3 D1

c. A3 B2 C4 D1

d. A2 B3 C1 D4

Answer:

a. A2 B3 C4 D1


4. Property of material due to which they can be drawn into wire is called

a. Elasticity

b. Plasticity

c. Stiffness

d. Ductility

Answer:

d. Ductility


5. TTT diagram indicates Time, Temperature Transformation of

a. Cementite

b. Pearlite

c. Ferrite

d. Austenite

Answer:

a. Cementite


6. The addition of coal dust to green molding sand is for improving

a. Permeability

b. Surface finish

c. Mouldability

d. Green strength

Answer:

b. Surface finish


7. Gears are mass produced by

a. Milling

b. Hobbing

c. Shaping

d. Forming

Answer:

b. Hobbing


COMPREHENSION REASONING TEST


8. Preheating before welding is done to

a. Make the steel softer

b. Burn away oil, grease from the plate surface

c. Prevent cold cracks

d. Prevent plate distortion

Answer:

c. Prevent cold cracks


9. An ideal chip is a

a. Heavy continuous chip

b. Lighter continuous chip

c. Tightly curled continuous chip

d. Short, broken chip

Answer:

d. Short, broken chip


10. Among the conventional machining processes, maximum specific energy is consumed in

a. Turning

b. Drilling

c. Planning

d. Grinding

Answer:

d. Grinding


 More:

Mechanical Engineering Aptitude Questions | Mechanical Engineering for Competitions

01-Mechanical Engineering Aptitude Questions – Mechanical Engineering (MCQ) questions and answers

1. Materials having lowest cutting speed is

a. Cast iron

b. Bronze

c. Aluminum

d. High carbon steel

Answer:

d. High carbon steel


2. Continuous chips are formed during machining of

a. Cast iron

b. Mild steel

c. Aluminum

d. Lead

Answer:

b. Mild steel


3. When material is ductile and cutting speed is high, then

a. Continuous chips are formed

b. Continuous chips with built up edges are formed

c. Discontinues chips are formed

d. None of these

Answer:

a. Continuous chips are formed


4. Cutting tool used on Lathe, Shaper and Planner is

a. Single point

b. Two point

c. Three point

d. Multipoint

Answer:

a. Single point


5. The depth of cut depends upon

a. Cutting speed

b. Tool material

c. Rigidity of machine tool

d. All

Answer:

d. All


6. Tool life is most affected by

a. Cutting speed

b. Tool geometry

c. Feed and depth

d. Microstructure of material being cut

Answer:

a. Cutting speed


7. In metal cutting at speed above 20 RPM, maximum heat is carried by

a. Work

b. Tool

c. Chip

d. Equally by all of these

Answer:

c. Chip


8. Surface finish is most affected by

a. Cutting speed

b. Depth of cut

c. Feed rate

d. Lubricant

Answer:

c. Feed rate


9. In cutting operation, the largest force is

a. Axial or Longitudinal force

b. Tangential force

c. Radial force

d. Force along shear plane

Answer:

b. Tangential force


10. If the feed is stopped and the cutter continues to rotate in the metal, the cutter will

a. Cut micro size chip

b. Create heat

c. Vibrate

d. None of these

Answer:

b. Create heat