Mechanical Questions | Mechanical Engineering Interviews

01-job-interview-techniques

1. Draft on pattern means

b) Allowance for machining

c) Locating pad

d) Compensate for stripping

e) Compensation for shrinkage

Ans.: d) Compensate for stripping

 

2. Slag inclusion in the casting is a

a) Surface defects

b) Internal defect

c) Crack

d) Notch

Ans.: a) Surface defects

 

3. Fettling is an operation performed

a) Before casting

b) After casting

c) During casting

d) After heat treatment

Ans.: b) After casting

 

4. Sprue in casting refers to

a) Gate

b) Runner

c) Riser

d) Vertical passage

Ans.: d) Vertical passage

 

5. Severe quenching can cause

a) Blow holes

b) Warping

c) Inclusions

d) Non of them

Ans.: b) Warping

 

6. Casting defects caused by the molten metal is

a) Blow holes

b) Swell

c) Scab

d) All of the above

Ans.: d) All of the above

 

7. Forming operation which does not involve rotation of work piece is

a) Spinning

b) Thread rolling

c) Ring rolling

d) Upsetting

Ans.: d) Upsetting

 

8. In hot working process

a) Poor surface finish is produced

b) Scale formed

c) Close tolerance is difficult to maintain

d) All of the above

Ans.: d) All of the above

 

9. Swaging is an operation of

a) Extrusion

b) Forging

c) Casting

d) Rolling

Ans.: b) Forging

 

10. Age hardening is related with

a) Stainless steel

b) Duralumin

c) Gun metal

d) Cast iron

Ans.: b) Duralumin

 

11. Foundry crucible is made of

a) Stainless steel

b) Mild steel

c) Lead

d) Graphite

Ans.: d) Graphite

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

12. A 1000 tonne press implies that

a) The weight of press is 1000 tonne

b) The press can handle works weighing up to 1000 tonne

c) It can exert pressure up to 1000 tonne

d) Its turn over in a day is 1000 tonne

Ans.: c) It can exert pressure up to 1000 tonne

 

13. The transistor is made of

a) Silver

b) Germanium

c) Copper

d) Cast iron

Ans.: b) Germanium

 

14. Pre heating is essential in welding of

a) High speed steel

b) German steel

c) Stainless steel

d) Cast iron

Ans.: a) High speed steel

 

15. Spring back phenomenon occurs in

a) Forging

b) Hot penning

c) Spinning

d) Bending

Ans.: d) Bending

 

16. Wire is made by

a) Drawing

b) Forging

c) Rolling

d) Casting

Ans.: a) Drawing

 

17. Greater forging capacity is achieved with

a) Mechanical press

b) Power hammer

c) Hydraulic press

d) Non of them

Ans.: c) Hydraulic press

 

18. Turbine rotor is made by

a) Rolling

b) Sand casting

c) Forging

d) Extrusion

Ans.: b) Sand casting

 

19. Which of the following welding process uses consumable electrodes

a) TIG

b) MIG

c) Thermit

d) Laser

Ans.: b) MIG

 

20. The phenomenon of weld decay occurs in

a) Cast iron

b) Brass

c) Bronze

d) Stainless steel

Ans.: d) Stainless steel

 

21. The crystal structure of alpha iron

a) BCC

b) FCC

c) HCP

d) Cubic

Ans.: a) BCC

 

22. The hardest known material is

a) Ceramic

b) High speed steel

c) Cemented carbide

d) Diamond

Ans.: d) Diamond

 

23. Which of the following is the most ductile material

a) Lead

b) Copper

c) Mild steel

d) Vanadium

Ans.: a) Lead

 

24. Brinell hardness tester uses a hardened steel ball of size

a) 1 mm

b) 5 mm

c) 10 mm

d) 15 mm

Ans.: c) 10 mm

 

25. Trimming process is associated with

a) Polishing of metals

b) Machining

c) Electroplating

d) Forging

Ans.: d) Forging

Interview Mechanical Engineer | Mechanical Engineering Questions

01-interview method-interview nervousness-interview notice

1. Seamless rings are made by the process

a) Super-plastic forming

b) Mandrel forging

c) Ring rolling

d) Diffusion bonding

Ans.: c) Ring rolling

 

2. Internal defects in material is detected by

a) Fluorescent penetrate check

b) Red dye check

c) Ultrasonic

d) Eddy current check

Ans.: c) Ultrasonic

 

3. Smaller the grains in steel

a) Higher the tensile strength

b) Higher the fatigue strength

c) Lower the creep

d) All the above

Ans.: a) Higher the tensile strength

 

4. Alloying element which lowers the hardenability in steel

a) Cobalt

b) Tungsten

c) Chromium

d) Aluminum

Ans.: d) Aluminum

 

5. Base element in Warp alloy is

a) Iron

b) Nickel

c) Cobalt

d) Aluminum

Ans.: b) Nickel

 

6. Glass bead peening on components done to

a) Improve creep strength

b) Improve fatigue strength

c) Improve finish

d) Impart further coating

Ans.: b) Improve fatigue strength

 

7. Forging is superior to casting due to

a) Better grain direction

b) Better flowability

c) Less internal defects

d) Higher strength

Ans.: a) Better grain direction

 

8. DOE in process control variance is

a) Department Of Energy

b) Design Of Experiments

c) Defects on external areas

d) None of the above

Ans.: b) Design Of Experiments

 

9. Strain rate is the lowest in

a) Hydraulic press

b) Counter blow hammers

c) Screw presses

d) Drop hammers

Ans.: c) Screw presses

 

10. Titanium is preferred in high pressure compressor blades due to

a) Higher strength

b) Lower density

c) High temperature strength

d) Higher strength to weight ratio

Ans.: d) Higher strength to weight ratio

 

11. Austenite is a combination of

a) Ferrite + austenite

b) ferrite+ cementite

c) Ferrite + graphite

d) cementite + gamma iron

Ans.: b) ferrite+ cementite

 

12. The unique property of cast iron

a) Malleability

b) Damping capacity

c) Hardness

d) Ductility

Ans.: b) Damping capacity

 

13. Charpy test is conducted to measure

a) Hardness

b) Fatigue resistance

c) Brittleness

d) Malleability

Ans.: c) Brittleness

 

14. Machinability of a metal depends on

a) Tensile strength

b) Hardness

c) Toughness

d) Both (a) & (b)

Ans.: d) Both (a) & (b)

 

01-interview-interview tips-mechanical engineering interview-job interview

15. For pure metals the recrystallization temperature is

a) 0.2Tm

b) 0.5Tm

c) 0.7Tm

d) 0.9Tm

Ans.: b) 0.5Tm

 

16. Impurity in the metal and alloy

a) Decreases the resistivity

b) Increases the resistivity

c) No effect

d) None of them

Ans.: b) Increases the resistivity

 

17. The increase in hardness due to cold working is called

a) cold hardening

b) hot hardening

c) work hardening

d) age hardening

Ans.: c) work hardening

 

18. Steel balls are manufactured by

a) casting

b) machining

c) sintering

d) spinning

Ans.: d) spinning

 

19. The mould is housed in a

a) flask

b) cope

c) drag

d) cheek

Ans.: a) flask

 

20. Cores are used to

a) make desired shapes in the casting

b) strengthen moulding sand

c) support loose pieces

a) remove pattern easily

Ans.: a) make desired shapes in the casting