Mechanical Engineering Multiple Choice Questions | Mechanical Objective Questions And Answers Pdf

1. Pick up the wrong statement? A refrigent should have

a. Low specific heat of liquid

b. High boiling point

c. High latent heat of vaporization

d. Higher critical temperature

e. Low specific volume of vapour

 

Answer:

High boiling point


2. The property of a material which enable it to resist fracture due to high impact loads is known as

a. Elasticity

b. Endurance

c. Strength

d. Toughness

e. Resilience

 

Answer:

Toughness


3. Spring index is

a. Ratio of coil diameter to wire diameter

b. Load required to produce unit deflection

c. Its capability of storing energy

d. Indication of quality of spring

e. Nothing

 

Answer:

Ratio of coil diameter to wire diameter


4. Nodular iron has

a. High machinability

b. Low melting point

c. High tensile strength

d. Good fluidity

e. All of the above

 

Answer:

All of the above


5. Six isometric views are given below along with 3 set of orthographic views. Please correlate the orthographic views with their isometric view and write the answer in the box given below with a-f.

 

 

 

 

 

 

Answer:

D, A, B


Mechanical Objective Questions | Mechanical Engineering Objective Type

1. The purpose of jigs and fixtures are to

a. Increased production rate

b. Increased machining accuracy

c. Facilitate interchangeable manufacturing

d. Enable employ less skilled operators

e. All of the above

 

Answer:

All of the above


2. Which one of the following methods produces gear by generating process

a. Hobbing

b. Casting

c. Punching

d. Milling

e. Broaching

 

Answer:

Hobbing


3. Tool life of the cutting tool is most affected by

a. Cutting speed

b. Tool geometry

c. Cutting feed and depth

d. Microstructure of material being cut

e. Not using coolant and lubricant

 

Answer:

Cutting speed


4. Metal in machining operation is removed by

a. Tearing chips

b. Distortion of metal

c. Shearing the metal across a zone

d. Cutting the metal across a zone

e. Pushing the metal with tool

 

Answer:

Shearing the metal across a zone


5. A feeler gauge is used to check

a. Radius

b. Screw pitch

c. Surface roughness

d. Unsymmetrical shape

e. Thickness of clearance

 

Answer:

Thickness of clearance