Mechanical Engineering Objective Type Question And Answers | Objective Mechanical

1. Which is false statement about case hardening? Case hardening is done by

a. Electroplating

b. Cyaniding

c. Induction hardening

d. Nitriding

e. Flame hardening

 

Answer:

Electroplating


2. Gun metal contains

a. 70% copper and 30% zinc

b. 90% copper and 10% tin

c. 85-92% copper and rest tin with little lead and nickel

d. 70-78% copper and rest tin

e. 85-92% copper and rest zinc

 

Answer:

85-92% copper and rest tin with little lead and nickel


3. Which of the following is not a casting defect

a. Hot tear

b. Blow hole

c. Scab

d. Decarburization

e. Shift

 

Answer:

Decarburization


4. Draft on pattern for casting is

a. Shrinkage allowance

b. Identification number marked on it

c. Taper to facilitate its removal from mould

d. Increase in size of cavity due to shaking of pattern

e. For machining allowance

 

Answer:

Taper to facilitate its removal from mould


5. The increase in hardness due to cold working is called

a. Cold hardening

b. Hot hardening

c. Work hardening

d. Age hardening

e. Induction hardening

 

Answer:

Work hardening


Mechanical Engineering Objective | Mechanical Engineering Online Test

1. The impact strength of an material is an index of its

a. Toughness

b. Tensile strength

c. Capability of being cold worked

d. Hardness

e. Fatigue strength

Answer:

Toughness


 

2. If a material expands freely due to heating, it will develop

a. Thermal stress

b. Tensile stress

c. Bending

d. Compressive stress

e. No stress

Answer:

No stress


 

3. Ductility of material can be defined as

a. Ability to undergo large permanent deformation in compression

b. Ability to recover its original form

c. Ability to undergo large permanent deformation in tension

d. All of the above

e. None of the above

Answer:

Ability to undergo large permanent deformation in compression


 

4. Cast iron is characterized by minimum of following % of carbon

a. 0.2%

b. 0.8%

c. 1.3%

d. 2%

e. None of the above

Answer:

2%


 

5. Inconel is an alloy of

a. Nickel, chromium and iron

b. Nickel and copper

c. Nickel and chromium

d. Nickel and zinc

e. Nickel and lead

Answer:

Nickel, chromium and iron